Datum

29 augusti, 2024

Publicerad av

OxyGroup

Att leda människor och verksamhet är ett fantastiskt uppdrag. Och utmanande. Just nu kämpar vissa ledare sig igenom post-ledighetssirapen i hjärnan samtidigt som de förväntas snurra igång engagemang i teamet. Vi i Oxy skulle gärna vilja åka runt och facilitera syresättande boostande träffar i varenda team för att skapa engagemang. Men för er som missar det, läs våra konkreta tips här och dela gärna med kollegorna.

Glass, ballonger och kickoffer kan ge en fin känsla av sammanhang och piffa upp teamets engagemang, men vi vill rekommendera att fokusera på de källor till engagemang och motivation som bor i själva arbetsvardagen. För kraften i källorna håller längre än glass och ballonger, och eftersom tiden är är en trång sektor vill vi rekommendera det som ger mest effekt.

För att skapa engagemang bör du som chef fokusera på tre särskilt viktiga fokusområden som hjälper dig att skapa förutsättningar för engagemang;

  1. Det meningsfulla i arbetet
  2. Delaktighet och inflytande
  3. Trivsel och sammanhållning

1. Det meningsfulla i arbetet – för engagemang

Att fokusera på meningsfullheten – det viktiga i ert arbete – handlar dels om att hjälpas åt att lyfta blicken och titta långt mot en vision, dels åt att fånga det som skapar engagemang i det vardagliga.

Tips för dig som chef:

  • Gör övningen ”vad leder det till”: ta en arbetsuppgift ni har och följ dess effekt tills ni inte kommer längre.
  • Lyft exempel på hur det ni som team gör spelar roll i ett större perspektiv.
  • Be medarbetarna reflektera över och hjälpa varandra med exempel.
  • Hämta exempel från andra i organisationen, från kunder, brukare och patienter som beskriver det värde ni skapar.
  • Be medarbetare ge exempel på hur ni får hjälp av varandra.

Passa förstås på att berätta hur du uppskattar deras arbete! Gör dessa typer av frågor till en naturlig del av regelbundna möten. Kanske känns det annorlunda och svårt i början, men om ni återkommer till det kommer det att kännas mer och mer naturligt. 

2. Delaktighet och inflytande 

Forskning visar att en känsla av att vara delaktig i det organisationen gör, och hur verksamheten drivs, är viktig för att känna engagemang för sitt arbete. Du som chef kan vara en nyckelperson för att både möjliggöra ökad delaktighet i arbetet du är ansvarig för att leda, och din och dina medarbetares inflytande i organisationen. 

Tips för dig som chef:

  • Säkerställ att medarbetare känner till vilken delaktighet och inflytande de har. Det är lätt att glömma hur mycket du faktiskt kan och får påverka i ditt arbete.
  • Involvera medarbetarna genom att efterfråga åsikter, förslag och idéer kring förbättringar och förändringar så ofta som möjligt. Till exempel kring hur och när möten ska genomföras, arbetsplatsens utformning, där det är möjligt och så vidare.
  • Säkerställ att också reflektera tillsammans med gruppen över vad ni faktiskt har påverkat.

3. Trivsel och samhörighet 

En arbetsmiljö där det känns som att vi tillsammans bryr oss om hur det ser ut omkring oss, och där vi lägger fokus på trivsel, bäddar för en känsla av engagemang. En annan vinkel är att komma till ett arbete där jag känner mig väntad, värdefull och välkommen.

Vi människor är främst sociala varelser och våra hjärnor vill höra till innan de klarar av att prestera. Att i möten lägga en kort stund, om så bara en minut, på att prata om något som belyser hur ni hör ihop, kan göra stor skillnad. Att tänka till lite extra kring hur du uppmuntrar att medarbetare interagerar med varandra och får syn på hur ni hjälper varandra, är väl investerad tid för att skapa förutsättningar föri att känna engagemang för både arbetet i sig och kollegorna.

Tips för dig som chef:

  • Ta initiativet till att göra en enkel förbättring i er gemensamma arbetsmiljö – digital eller fysisk. Ta sen en dialog med dina medarbetare om enkla förändringar som skulle öka trivseln. 
  • Ta tid på möten – hur mycket ni än har att göra – för att prata om saker som inte handlar om prestation, utan om att ni faktiskt ser varandra. 

Det låter väl enkelt? Kanske inte alla delar.. och kanske är det tufft att orka med om du själv dippar i engagemang ibland. Men, du är chef av en anledning och att leda för engagemang är en viktig del i det. Hör av dig om du vill ha hjälp!

Tips!

Relevanta nyheter från Oxy!

Vill du har information om kommande utbildningar och evenemang? Skriv in dig här så skickar vi dig information vi tror du vill ha, inte mer.

Ja tack!

Stort tack! Vi kommer inte att spamma dig och hoppas att du ska tycka vår information om kommande events och utbildningar vara relevant för dig!