Datum

3 maj, 2023

Publicerad av

OxyGroup

En grupp forskare från Sverige och Nederländerna, ledda av ett team från Erasmus Universitet, Högskolan i Jönköping och Handelshögskolan i Stockholm, lade för några veckor sedan fram en studie som kommit att kallas ”Dottereffekten”. De har kommit fram till att företagsledare i VD-position med döttrar blivit mer drivande i jämställdhetsarbetet. Själva effekten inträffar när döttrarna börjat skolan och pappornas insikt om ojämställdheten blivit mer påtaglig och uppenbar. ”Vd:arna som vi talat med berättar att deras affärsbeslut ändrats efter att de, genom döttrarnas erfarenheter under uppväxten, fått en inblick i vilka hinder som kvinnor stöter på i sin vardag”, säger Karl Wennberg, en av forskarna bakom studien. Kanske inte ett helt förvånande resultat, men förstås intressant.

Exponerad för ett annat perspektiv

Själv har aldrig fått hjälp av någon dottereffekt. Jag har inga döttrar (utan fyra söner …), är uppvuxen i omklädningsrum och har jobbat +20 år inom Investment Banking som är förebildskulturen för filmatiseringar som Wolf of Wall Street och Exit. Ja, ni fattar. Mina insikter kring jämställdhet infann sig, när jag blev HR-chef och då insåg att det verkligen inte var lika för alla. Jag såg hur chefer och ledares kognitiva bias präglade deras urval, prestationsbedömning och lönesättning. Jag blev helt enkelt exponerad för ett annat perspektiv som gjorde att jag först då förstod vilka hinder och barriärer som fanns där i vägen för kvinnors utveckling, arbetsprestation och karriär.

Åh, fan-effekten

Detta skulle jag hellre vilja kalla ”Åh, fan-effekten”. Jag vet att jag stulit begreppet retorikexperten Elaine Eksvärd. Hon brukar använda detta som ett tips på hur man kan bli mer intressant som talare och ge publiken något att minnas från föreläsningen. Någonting som man helt enkelt inte “hade en aaaaaning om” (läs: Hans Alfredssons monolog om bristen på verklighetsförankring hos politiker på 70-talet, ”2,15 för en liter mjölk …”).

Jag tänker att vi inte behöver begränsa oss till just jämställdhet när det gäller ”Åh, fan-effekten”.

“Att det är svårt för flyktingar och utrikesfödda generellt, att få ett jobb i Sverige, är det nog ingen som har missat. Vad som är orsakerna till detta finns det däremot massor med åsikter om. Men få insikter.”

När jag 2017 blev ansvarig för ett praktikprogram för nyanlända, utrikesfödda akademiker (Swedbanks Äntligen Jobb) – så fick jag en rejäl dos av ”Åh, fan-effekten”. Inte trodde jag att man med dubbla ekonomexamen från Damaskus och Lunds universitet, kunde undvika att bli kallad på en enda intervju efter att ha skicka +300 jobbansökningar. Men efter att ha träffat flera hundra kandidater med samma bakgrund och liknande upplevelser så förstod jag. Åh, fan.

Mentorskap i ledarprogram för att vidga perspektiv

I en artikel i DN i lördags så beskrevs ”Dottereffekten”-studien på nytt. Nu med lite förslag på hur studien skulle kunna användas praktiskt. Ett förslag skulle ju förstås kunna vara att se till att män, med en framtida VD-karriär framför sig, blev pappor till döttrar. Svårt att se detta genomförbart och där var det slut på förslag.
Jag tänker att det finns ett mycket enklare och fullt genomförbart förslag. Bli mentor.
Jag har varit mentor i 5 år med fem olika adepter inom fantastiska Öppet Hus. Veronika från Rumänien, Wissam från Syrien, Abdirisak från Somalia, Hussam från Syrien och Bahati från Tanzania. Den utbildning jag har fått i form av nya insikter och kunskaper är minst lika mycket värd som det jag kunnat dela med mig av i form av nätverk och guidning.

Så varför inte ha mentorskap som en del i alla ledarprogram? Sverige, är efter Kuwait, det land i världen där det är svårast att hitta en vän. Så, det är klart att vi måste träna och bli bättre på detta. Då slipper allt handla om att män bara vaknar till när deras döttrar ska möta världen från ett annat perspektiv än det de själva känner till. I ett mentorskap kan man dessutom få in alla mångfaldsperspektiv.
Ibland är svaret mycket närmare än man tror.

/Urban Björn

Oxy Group-konsulten Urban Björn är mångfaldsexpert och författare till boken Business as Equals, 2021

Urban Björn jobbar med ledningsgrupper och ledare i hela landet. Läs mer här och kontakta Oxy Group för att utveckla ledarskapet i olika perspektiv.

Läs mer om studien från bland annat Handelshögskolan här.

Relevanta nyheter från Oxy!

Vill du har information om kommande utbildningar och evenemang? Skriv in dig här så skickar vi dig information vi tror du vill ha, inte mer.

Ja tack!

Stort tack! Vi kommer inte att spamma dig och hoppas att du ska tycka vår information om kommande events och utbildningar vara relevant för dig!